
Un folkist cu marea în suflet Cezar Petrovici, primele compoziții proprii care au și rezistat de-a lungul timpului, bucurându-se de succes în orice împrejurare au fost „Prințesa” sau „Cânt de menestrel”, titlu care a apărut și pe albumul „Printesa”. Piesa a fost compusă în 1978. În perioada 1978-1984 a compus și alte piese, pe versurile lui Adrian Paunescu si Mircea Micu și a participat la diverse manifestări culturale organizate la Casa de Cultură Grigore Preoteasa.

Evenimentul a prezentat lansarea revistei literare CHRONOS-Peniţa de aur şi s-a bucurat de participarea unor scriitori, poeți şi folkişti constănţeni. Ne-am bucurat împreună de clipe magice înaintea sărbatorii sfinte de Crăciun. Spectatorii au ascultat poezie, colinde, folk dar şi piese muzicale celebre într-o interpretare inedită. Au participat la această lansare: Walter Ghicolescu , Stamate Apostol Lica, Doinaru Eugen, Trupa Poze Cu Sunet, Eduard Zalle.
Eduard Zale

Păcat de Eduard Zalle
Ştiu că mai trăieşte undeva femeia
Pentru care eu nu am cântat.
Lacrimile mele reci mai simt furia
Versului nervos şi cadenţat.
Ştiu că pentru ea această stare
Are o valoare de ecou
Şi că eu, rănit de-această clipă,
Mă îngrop în stihul cald şi nou.
Iar când totul nu era hazard,
Ci doar lacrimă şi suflet, şi iubire,
N-am iertat femeia care iartă
Şi mă-ngrop câineşte-n amintire.
Chinul meu e-o mare mult prea lină,
Iar păcatul meu e-un munte sfânt.
Te iubesc, femeie necântată,
Şi-ncepând de astăzi am să-ţi cânt.
Ştiu că mai trăieşte undeva femeia
Ce-a iubit poetul blestemat.
Versul meu a spart acum tăcerea
Pentru care-atunci nu a cântat.
Vali Petcu – Constănţeanul Valeriu Petcu a câştigat trofeul folk „Om Bun“
Cea de-a XXIII-a ediţie a celui mai longeviv festival de folk desfăşurat fără întrerupere în România, „Om Bun“, s-a încheiat miercuri seară, în Capitală, la secţiunea concurs remarcându-se Valeriu Petcu, din Constanţa. În cadrul aceleiaşi ediţii, un alt folkist constănţean, Daniel Iancu, a obţinut premiul de excelenţă.
Premiul I a fost câştigat de un grup din Brăila, intitulat Antic. Locul al II-lea i-a revenit lui Lucian Arghire, din Bucureşti. O studentă la Arhitectură, Ana Maria Băiţel, a luat locul al III-lea, dar şi un premiu oferit de scriitorul George Stanca pentru „opţiunea mesajului spiritual din poezia de Mihai Eminescu”. De asemenea, Romeo Mocanu din Bucureşti a câştigat Premiul „Valeriu Sterian“ . Câştigătorul trofeului „Om Bun“, constănţeanul Vali Petcu, a început să cânte folk la începutul anilor ’80, debutând la cenaclul „Eveniment“ din Constanţa, şi, după câteva concerte, a plecat pe mare. A revenit în 2010, s-a apucat din nou de cântat, reluând totul aşa cum ştia el că era în anii ’80. De aceea, Petcu interpretează un folk autentic, nealterat de modernism, de obicei cu muzică şi versuri proprii. În concurs a impresionat cu piesa proprie „Emoţii din trecut“, dar şi cu o poezie scrisă de Adrian Maftei, „Cămaşă de stele“, pentru care a compus muzica potrivită. Rareori se întâmplă ca toţi cei din juriu să fie de acord cu un premiu sau altul, dar Valeriu Petcu a fost ales câştigător în unanimitate. Juriul, condus de realizatorul de radio Titus Andrei, i-a avut în componenţă pe scriitorii şi gazetarii George Stanca, Sorin Minghiat, Horaţiu Paraschivescu, Mihai Cosmin Popescu, Nora Miskowski şi Victor Drăgan.

Am înființat Revista Chronos deoarece azi, mai mult decât oricând, este nevoie să promovăm valenţele pozitive ale poporului român, ale frumosului din artă, societate, natură, receptate, evaluate şi cultivate la nivelul sensibilităţii, al raţionalităţii şi al creativităţii.
Walter Ghicolescu

Walter Ghicolescu face și ajunge la sufletul celor care îi ascultă compozițiile datorită vocii sale cu un timbru special. Este profesor de matematică la Colegiul Tehnic de Marină ‘Al. Ioan Cuza’, predă chitara copiilor la Costinești, Constanța și Năvodari parte din categoria folkistilor. Îi place să cânte piese vechi, pe care nu le mai cântă nimeni.
Am gândit-o ca pe o revistă de cultură universală născută la ţărm de mare, acolo unde nisipul se împrăstie sub mal prin vălul care îmbrăţişează sclipirea apei, şi transformă umbra tălpii în litere. M-am gândit că pe ţărmul umed atins de Peniţa de aur vântul va adia înălţând cuvântul în valuri uriaşe într-o atmosferă de iubire pentru literatură şi cultură românească, ancorând în Revista Chronos-Peniţa de aur și făcând sufletele să vibreze.
Pot spune că Revista Chronos invită cititorul într-o călătorie în lumea artelor vizuale, a prozei, poeziilor, interviurilor, jurnalelor, reprezentând orice zonă a culturii.
Walter Ghicolescu și Eugen Doinaru
Momente speciale în recital: intervenţiile poetului Doinaru Eugen

Stamate Apostol Lică
Un muzicant profesionist cu o experienta de peste 25 de ani. A cântat la diferite spectacole în țară și
în străinătate. Are un repertoriu foarte vast peste 300 melodii, genuri de la rock la jazz.


Scriitorii și oamenii de artă sunt purtătorii flăcării spiritului și culturii româneşti, ce luminează drumul şi face să rodească fructele acestei neam prin dăruire necondiţionată.
Împreună cu membrii colectivului de redacție ne-am propus să aducem cultura mai aproape de sufletele semenilor noștri şi să creăm o comunitate a iubitorilor de frumos.
Trupa Poze și Sunet
Ne-a încântat cu minunatele colinde, o trupă cu suflet alcătuită din George chitară şi Gabriela mandolină.

Pe această cale mulțumesc frumos tuturor ce au participat la acest minunat eveniment:
Walter Ghicolescu , Stamate Apostol Lica, Doinaru Eugen, Trupa Poze Cu Sunet, Eduard Zalle.
Mulțumesc frumos Organizatorilor și în special publicului.

Mulțumesc frumos echipei ce au pus suflet în această Revistă: Eugenia Enescu, Ioan Muntean, Nina Vizireanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu